100% džus

Ananasové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Ananasové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1 ananasový koncentrát (165 ml)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 10 kostek ledu
  • 650 ml mléka

Návod k přípravě:

Do mixéru dáme led, mléko, ananasový koncentrát a jogurt. Vše důkladně rozmixujeme. Je-li smoothie málo sladké, můžeme přidat pyré dle chuti nebo dosladit medem. Dle chuti můžeme kombinovat s jiným ovocem nebo přidat trochu mléka. Můžete použít jakýkoliv jogurt, ale kvalitnější jogurt dodá smoothie tu správnou chuť. Důležité je, aby jogurt nebyl kyselý.

Citrusové daiquiri

Kategorie: 1 | Autor:
Citrusové daiquiri

Co budeme potřebovat:

  • 40 ml bílého rumu
  • 20 ml limetkové šťávy
  • 15 ml koncentrátu citrus mix
  • měsíček limetky

Návod k přípravě:

Vezmeme si sklenici na vysoké noze (V-shape) a vyfrapujeme ji, což znamená, že do ní vložíme kostky ledu. Tím sklenici ochladíme.
Míchat se dá v ledasčem, ale pro tento nápoj je nejlepší třídílný shaker. Do shakeru postupně dáme asi 5 kostek ledu, rum, limetkovou šťávu a ovocný koncentrát. Uzavřeme shaker částí se sítkem a víčkem a promícháme. Když jsou ingredience promíchané, vysypeme led ze skleničky a sundáme víčko ze shakeru. Sítko necháme, aby se nám spolu s nápojem nedostal do sklenice i led. Vylejeme tekutinu do sklenice a sklenici ozdobíme měsíčkem limetky.

Citrusový gin fizz

Kategorie: 1 | Autor:
Citrusový gin fizz

Co budeme potřebovat:

  • 45 ml ginu
  • 10 ml koncentrátu citrus mix
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 80 ml sodovky (perlivá voda)

Návod k přípravě:

Vezmeme si třídílný shaker (nádoba, sítko, víčko). Dáme do něj asi 5 kostek ledu, na které nalijeme postupně gin, ovocný koncentrát a limetkovou šťávu. Shaker uzavřeme a ingredience řádně promícháme. Když máme promícháno, nalijeme obsah shakeru do sklenice, které se říká tumbler. Pokud takovou sklenici nemáme, použijeme jinou. Poté dolijeme sodovkou. Nakonec ozdobíme měsíčkem čerstvé limetky.

Čokoládový chléb s červenou řepou

Kategorie: 1 | Autor:
Čokoládový chléb s červenou řepou

Co budeme potřebovat:

  • 1 koncentrát z červené řepy (165 ml)
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g kakaa holandského typu
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 100 g tmavé čokolády (ne příliš hořké), nasekané na kousky
  • šlehačka k podávání

Návod k přípravě:

Troubu si předehřejeme na 180 °C a formu na chléb vyložíme pečicím papírem. Do kuchyňského robota vymačkáme kocentrát z červené řepy a přidáme zbylé přísady kromě oleje a čokolády. Promixujeme a jednou či dvakrát seškrábněte hmotu ze stěn. Do zcela hladké směsi za stálého mixování přidáváme postupně olej, abychom získali krém o konzistenci majonézy. Když máme požadovanou konzistenci, vypneme mixér a vmícháme čokoládu.
Těsto dáme do chlebíčkové formy a pečeme asi hodinu. V průběhu pečení kontrolujeme stav chlebíku pomocí špejle, která by měla vyjít čistá a bez vlhkých drobků, jestliže je chléb upečený. Upečený dezert necháme asi deset minut chladnout ve formě, pak ho přesuneme na mřížku. Podáváme nakrájený na plátky se šlehačkou.

Detoxikační smoothie z červené řepy

Kategorie: 1 | Autor:
Detoxikační smoothie z červené řepy

Co budeme potřebovat:

  • 1 koncentrát červené řepy (165 ml)
  • 2 lžíce banánového pyré
  • 2 centimetry kořene zázvoru
  • 1 hrnek vody

Návod k přípravě:

Do mixéru vložíme koncentrát z červené řepy a banánové pyré. Oloupeme zázvor, nakrájíme ho na menší kousky a společně s vodou přidáme do mixéru. Vše pořádně rozmixujeme. Mixujeme tak dlouho, dokud není zázvor řádně rozmixovaný. K přípravě tohoto receptu je vhodnější použít mixér. Smoothie lze však vypracovat i pomocí tyčového mixéru, ale může se nám hůř mixovat zázvor.

Domácí citrusová limonáda

Kategorie: 1 | Autor:
Domácí citrusová limonáda

Co budeme potřebovat:

  • 1 koncentrát citrus mix
  • 1 l vody
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • hrst meduňky

Návod k přípravě:

Do džbánu si dáme meduňku a třtinový cukr. Vařečkou nebo obdobným nástrojem (nejlépe muddlerem) meduňku s cukrem podrtíme. Díky tomu, že narušíme listy byliny, pustí meduňka nepatrné množství šťávy a její chuť tak bude výraznější. Přidáme citrusový koncentrát a zalijeme studenou vodou. Pečlivě promícháme. Můžeme podávat ve sklenicích s ledem nebo před podáváním vychladit limonádu v lednici.

Gin fizz s černým rybízem

Kategorie: 1 | Autor:
Gin fizz s černým rybízem

Co budeme potřebovat:

  • 45 ml ginu
  • 10 ml koncentrátu černého rybízu
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 80 ml sodovky (perlivá voda)

Návod k přípravě:

Vezmeme si třídílný shaker (nádoba, sítko, víčko). Dáme do něj asi 5 kostek ledu, na které nalijeme postupně gin, rybízový koncentrát a limetkovou šťávu. Shaker uzavřeme a ingredience řádně promícháme. Když máme promícháno, nalijeme obsah shakeru do sklenice, které se říká tumbler. Pokud takovou sklenici nemáme, použijeme jinou. Poté dolijeme sodovkou. Nakonec ozdobíme měsíčkem čerstvé limetky.

Gin fizz s červeným hroznem

Kategorie: 1 | Autor:
Gin fizz s červeným hroznem

Co budeme potřebovat:

  • 45 ml ginu
  • 10 ml koncentrátu červeného hrozna
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 80 ml sodovky (perlivá voda)

Návod k přípravě:

Vezmeme si třídílný shaker (nádoba, sítko, víčko). Dáme do něj asi 5 kostek ledu, na které nalijeme postupně gin, hroznový koncentrát a limetkovou šťávu. Shaker uzavřeme a ingredience řádně promícháme. Když máme promícháno, nalijeme obsah shakeru do sklenice, které se říká tumbler. Pokud takovou sklenici nemáme, použijeme jinou. Poté dolijeme sodovkou. Nakonec ozdobíme měsíčkem čerstvé limetky.

Grapefruitové daiquiri

Kategorie: 1 | Autor:
Grapefruitové daiquiri

Co budeme potřebovat:

  • 40 ml bílého rumu
  • 20 ml limetkové šťávy
  • 15 ml grapefruitového koncentrátu
  • měsíček limetky

Návod k přípravě:

Vezmeme si sklenici na vysoké noze (V-shape) a vyfrapujeme ji, což znamená, že do ní vložíme kostky ledu. Tím sklenici ochladíme.
Míchat se dá v ledasčem, ale pro tento nápoj je nejlepší třídílný shaker. Do shakeru postupně dáme asi 5 kostek ledu, rum, limetkovou šťávu a malinový koncentrát. Uzavřeme shaker částí se sítkem a víčkem a promícháme. Když jsou ingredience promíchané, vysypeme led ze skleničky a sundáme víčko ze shakeru. Sítko necháme, aby se nám spolu s nápojem nedostal do sklenice i led. Vylejeme tekutinu do sklenice a sklenici ozdobíme měsíčkem limetky.

Grapefruitové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Grapefruitové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1 grapefruitový koncentrát (165 ml)
  • 5 - 8 lžic banánového pyré
  • 10 kostek ledu
  • 500 ml vody

Návod k přípravě:

Vložíme kostky ledu, grepový koncentrát, banánové pyré a trochu vody do mixéru a pečlivě rozmixujeme. Vodu přidáváme dle naší potřeby. Někdo má radši výraznější chuť, někdo ocení spíše slabší. Grep nám dodá energii a banán smoothie příjemně osladí. Jestliže na vás bude smoothie moc hořké, přidejte další lžíci banánového pyré.

Hemingway special

Kategorie: 1 | Autor:
Hemingway special

Co budeme potřebovat:

  • 60 ml bílého rumu
  • 40 ml grafruitového džusu
  • 15 ml Marashina
  • 15 ml limetkové šťávy

Návod k přípravě:

U tohoto drinku je naprosto jedno, jaký shaker zvolíme. Pokud budeme míchat v třídílném shakeru, použijeme kostkový led. Jestliže se rozhodneme pro dvoudílný, použijeme drcený.
Dáme led do shakeru a postupně na něj nalejeme bílý rum, grepový džus, Marashino a limetkovou šťávu. Shaker uzavřeme a pečlivě promícháme. Do sklenice naléváme přes sítko. Nejlépe nám bude chutnat ze sklenice ve tvaru V na nízké nožce. Pokud nemáme, vezmeme jinou.

Horká čokoláda s černým rybízem

Kategorie: 1 | Autor:
Horká čokoláda s černým rybízem

Co budeme potřebovat:

  • tabulku hořké čokolády (100 g)
  • smetana 31%
  • 1 rybízový koncentrát (165 ml)
  • vanilkový lusk

Návod k přípravě:

Než začneme, vytáhneme si pytlík s koncentrátem z mrazáku, aby se nám trochu zžil s pokojovou teplotou. Rozstřihneme si pytlík s koncentrátem a 1/3 vymačkáme do hrnce. Přidáme 2 - 3 lžíce smetany a rozlámanou čokoládu. Hrnec dáme na co nejmenší oheň a opatrně mícháme. Přidáváme smetanu a koncentrát podle toho, jak moc chceme čokoládu tekutou a dle naší chuti. Rozlomíme si vanilkový lusk a dřeň seškrabeme do hrnce. Vše pečlivě mícháme. Nezapomínáme i na okraje a dáváme pozor, aby se nám čokoláda nepřipálila. Jakmile má čokoláda požadovanou konzistenci, nalijeme do hrnečku a můžeme dozdobit šlehačkou. Je možné kombinovat s různým ovocem. Pusťte fantazii z otěží.

Hruškové smoothie s chia semínky

Kategorie: 1 | Autor:
Hruškové smoothie s chia semínky

Co budeme potřebovat:

  • 1 hruškový koncentrát (165 ml)
  • 1/2 hroznového koncentrátu (165 ml)
  • 4 polévková lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu
  • 500 ml vody
  • 8 kostek ledu

Návod k přípravě:

Na přípravu smoothie budeme potřebovat stolní nebo tyčový mixér. Do mísy dáme hruškový a hroznový koncentrát. Promixujeme s medem, citrónovou šťávou, vodou a ledem. Před podáváním ochutnáme a případně přidáme vodu nebo med.

Hruškový cheesecake

Kategorie: 1 | Autor:
Hruškový cheesecake

Co budeme potřebovat:

  • 250 g karamelových sušenek
  • 100 g másla
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • 2 hrušky
  • 400 g sýru ricotta
  • 1 hruškový koncentrát (165 ml)
  • 400 g smetanového sýru
  • 4 lžíce medu
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  • citrónová kůra

Návod k přípravě:

Předehřejeme si troubu na 130 °C. Rozdrtíme sušenky a smícháme je s ořechy a máslem. Dobře těsto promícháme, aby bylo pěkně konzistentní. Vzniklé těsto dáme do dortové formy vymazané máslem a udusáme skleničkou, aby korpus nebyl moc silný. Hrušky zbavíme slupky a středu, nakrájíme na tenké plátky a rovnoměrně rozložíme na korpus.
Při tvorbě krému použijeme mixér nebo robota, který nám značně usnadní práci. Postupně do něj vložíme ricottu, hruškový koncentrát, smetanový sýr, cukr, med, vejce, citrónovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Pečlivě rozmixujeme. Jakmile máme vše promícháno, nalijeme směs do formy s korpusem. Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby přibližně na 70 minut. Okraje cheesecaku by se měly zbarvit pěkně dozlatova a přitom střed by se měl lehce chvět. Když je cheesecake upečený, necháme ho trošku vychladnout a potom jej uložíme do lednice. Cheesecake můžeme servírovat s jakýmkoliv čerstvým ovocem a šlehačkou či čokoládou.

Jablečné lívance

Kategorie: 1 | Autor:
Jablečné lívance

Co budeme potřebovat:

  • 1 - 2 špetky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1x jablečný koncentrát (165 ml)
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1x vanilkový cukr
  • 2 vejce

Návod k přípravě:

Rozbijeme vejce a rozšleháme je s mlékem. Přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli a promícháme. Vmícháme postupně jablečný koncentrát a skořici. Nezapomeneme přidat také prášek do pečiva.
Pánev na lívance rozpálíme a potřeme olejem. Do každého kolečka vlijeme těsto a necháme zatáhnout. Smažíme 3 - 4 minuty a obrátíme. Dáme pozor, abychom lívanečky nepřipálili. Takto postupujeme do vyčerpání těsta.
Jablkové lívance podáváme ještě teplé. Posypeme je moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kousky jablek. Dozdobte je podle své chuti a fantazie.

Jahodovo-banánové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Jahodovo-banánové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1x jahodový koncentrát (165 ml)
  • 100 g banánového pyré
  • 800 ml vody

Návod k přípravě:

Do mixéru dáme kostky ledu. Rozstřihneme sáček s jahodovým koncentrátem a pečlivě z něj vše vymačkáme do mixéru. Přidáme banánové pyré a vodu. Všechny ingredience rozmixujeme, čímž vytvoříme jemně táhlou tekutinu. Jestliže by se vám smoothie stále zdálo málo sladké, můžete přidat dle své chuti med nebo banánové pyré. Jelikož nemusíme mixovat kousky ovoce, lze použít i tyčový mixér.

Jahodovo-vanilkový milkshake

Kategorie: 1 | Autor:
Jahodovo-vanilkový milkshake

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml vychlazeného polotučného mléka
  • 200 ml vanilkové zmrzliny
  • 120 ml vychlazené smetany
  • 1x jahodový koncentrát (165 ml)

Návod k přípravě:

Dáme mléko a vanilkovou zmrzlinu do mixéru. Rozstřihneme sáček s jahodovým koncentrátem a vymačkáme jej rovněž do mixéru. Jelikož se jedná o 100% ovocný koncentrát a jahody jsou sladké, dáme radši míň a postupně přidáváme, aby nebyl milkshake příliš sladký. Mixér zapneme a směs řádně promixujeme. Jelikož nezpracováváme kousky ovoce, můžeme použít i tyčový mixér. Když je směs hotová, nalijeme do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit kousky čerstvých jahod nebo banánem. Pijeme buď ze sklenice nebo brčkem.

Jahodový milkshake

Kategorie: 1 | Autor:
Jahodový milkshake

Co budeme potřebovat:

  • 1x jahodový koncentrát (165 ml)
  • 1 l vychlazeného polotučného mléka
  • 200 ml jahodové zmrzliny

Návod k přípravě:

Dáme mléko a jahodovou zmrzlinu do mixéru. Rozstřihneme sáček s jahodovým koncentrátem a vymačkáme jej rovněž do mixéru. Jelikož se jedná o 100% ovocný koncentrát a jahody jsou sladké, dáme radši míň a postupně přidáváme, aby nebyl milkshake příliš sladký. Mixér zapneme a směs řádně promixujeme. Jelikož nezpracováváme kousky ovoce, můžeme použít i tyčový mixér. Když je směs hotová, nalijeme do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit kousky čerstvých jahod nebo banánem. Pijeme buď ze sklenice nebo brčkem.

Kachní prsa v omáčce s červenými hrozny

Kategorie: 1 | Autor:
Kachní prsa v omáčce s červenými hrozny

Co budeme potřebovat:

  • 1 - 2 ks chilli papriček
  • 300 ml červeného vína
  • 2 ks kachních prs s kůží
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 1x koncentrát z červených hroznů (165 ml)
  • balsamico
  • sůl

Návod k přípravě:

Kachní prsa s kůží očistíme a osušíme. Vrchní část kůže lehce nařízneme, ale musíme být opatrní, abychom nenařízli maso. Prsa pak zvolna opékáme na malém množství oleje kůží dolů. Po 6 - 8 minutách prsa otočíme a restujeme další 2 - 3 minuty. Opečené maso osolíme, přendáme do zapékací nádoby nebo pekáče kůží nahoru a v předtopené troubě necháme ještě 15 - 20 minut péct.
Oloupeme si zázvor a nakrájíme ho na velmi jemné plátky. Očištěné chilli papričky jemně nasekáme. Na oleji velmi krátce zázvor orestujeme a vmícháme chilli papričky a výpek z kachny. Vše zastříkneme balsamicem, podlijeme vínem a zvolna vaříme. Když se víno téměř vyvaří, vmícháme hroznový koncentrát a směs krátce za stálého míchání podusíme. Podle chuti přisladíme.
Kachní prsa nakrájíme na plátky a podáváme s hroznovou omáčkou a bramborovými kroketami nebo kaší.

Krupicová kaše s hruškovým dipem

Kategorie: 1 | Autor:
Krupicová kaše s hruškovým dipem

Co budeme potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 1 - 2 hrnky dětské krupičky
  • 1 - 2 lžíce medu
  • 1 hruškový koncentrát (165 ml)
  • skořici

Návod k přípravě:

Nalijeme mléko do kastrůlku. Když začne být mléko horké, přidáme 1 - 2 lžíce medu a rozmícháme. Pomaličku začneme do mléka sypat krupičku a mícháme. Krupici radši sypeme postupně, aby nám kaše nezhoustla na beton. Když má kaše tu správnou konzistenci, vypneme sporák a kaši odstavíme.
Do malého hrnce si vymačkáme koncentrát z hrušek. Dáme na co nejmenší oheň a přidáme trošku skořice. Když se koncentrát krásně spojí se skořicí a vytvoří tekutou hmotu, vypneme. Nesmíme však dopustit, aby se koncentrát vařil.
Na talíře nandáme krupicovou kaši a kruhovým pohybem lžící naneseme hruškový koncentrát se skořicí. Navrch můžeme dát plátek másla, který se nám na kaši téměř okamžitě rozpustí. Můžeme dozdobit čerstvými hruškami.

Kuřecí prsa v pomerančové omáčce

Kategorie: 1 | Autor:
Kuřecí prsa v pomerančové omáčce

Co budeme potřebovat:

  • 4 ks kuřecích prs
  • 1 pomeranč
  • 1 - 2 lžíce medu
  • 50 - 100 ml bílého vína
  • 2 - 3 pomerančové koncentráty (165 ml)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Návod k přípravě:

Opláchneme a očistíme kuřecí prsa. Dle potřeby si můžeme prsa nakrájet na tenčí plátky. Osolíme je a opepříme. V hlubší pánvi rozpálíme olej a prsa zprudka osmažíme. Hotové maso si odložíme na talíř.
Do výpeku přilejeme víno a necháme ho téměř vyvařit. Poté přidáme pomerančový koncentrát. Omáčka tak mírně zhoustne. Dle chuti dosladíme medem. Když je omáčka hotová, vložíme maso zpátky do pávne a 15 - 20 minut dusíme. Maso bude provoněné omáčkou a krásně změkne.
Jako přílohu můžeme zvolit šťouchané brambory s máslem.

Kuřecí stehna s grapefruitem

Kategorie: 1 | Autor:
Kuřecí stehna s grapefruitem

Co budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna
  • sůl
  • pepř
  • 1 grapefruitový koncentrát (165 ml)
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 čajové lžičky pomerančového džemu

Návod k přípravě:

Stehna omyjeme a osušíme. Rozděláme si grepový koncentrát v malé misce a smícháme ho s bílým vínem, solí a pepřem. 2/3 marinády kuře zalijeme a necháme uležet. Předehřejeme troubu na 200 °C, vyjmeme maso z marinády, vložíme na naolejovaný pekáč a pečeme v troubě asi 30 - 60 min.
Cibuli si nakrájíme na drobno. Mrkev a pórek omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky nebo na kolečka. Vše osmahneme na másle. Přilijeme zbylou marinádu a vaříme zhruba 5 - 10 minut. Můžeme dozdobit oloupanými plátky grapefruitu. Podáváme s bramborem, opékanými bagetami či s jinou přílohou.

Kuřecí stehna v jablečné marinádě

Kategorie: 1 | Autor:
Kuřecí stehna v jablečné marinádě

Co budeme potřebovat:

  • 4 kuřecí stehna
  • sůl
  • 1 jablkový koncentrát (165 ml)
  • 200 g rýže
  • 1 žlutá paprika
  • 5 lžic oleje
  • 1 červená papriky
  • 1/2 lžičky mletého chilli

Návod k přípravě:

Kuřecí stehýnka opláchneme a osušíme. Do malé misky vytlačíme ze sáčku jablečný koncentrát, ve kterém rozmícháme trošičku oleje, chilli, sůl a pepř. Stehýnka potřeme touto kořeněnou směsí (můžeme nechat marinovat) a dáme je do pekáče. Rozehřejeme si troubu na 200°C a dáme pekáč se stehny do trouby. Pečeme přibližně hodinku. Je potřeba maso průběžně kontrolovat a podlévat.
Propláchnutou rýži dáme do kastůlku, přidáme požadované množství vody a vaříme. Papriky omyjeme, zbavíme semeníku, nakrájíme na kousky a přidáme k vařící se rýři. Když je rýže hotová, vypneme.
Mezitím se nám dodělala kuřecí stehna a můžeme stolovat.

Malinová mléčná rýže

Kategorie: 1 | Autor:
Malinová mléčná rýže

Co budeme potřebovat:

  • 1 litr mléka
  • 300 g rýže
  • 1 - 2 malinové koncentráty (165 ml)
  • med

Návod k přípravě:

Z mrazáku vyndáme malinový koncentrát, aby nebyl z mrazáku tak studený.
Rýži pečlivě propláchneme a nasypeme do kastrůlku. Zalijeme mlékem a pomalu přivádíme k varu. Rýži vaříme, dokud není dostatečně měkká a nemá kašovitou konzistenci. V případě potřeby můžeme kaši naředit mlékem, abychom dosáhli požadované konzistence.
Do malého kastrůlku si nalejeme malinový koncentrát a lehounce jej ohřejeme. Nesmíme jej však přivést k varu. Přidáme med dle chuti. Když se med rozehřeje, naposledy promícháme a vypnene.
Kaši si přichystáme do misek a polejeme koncentrátem. Případně můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

Malinové daiquiri

Kategorie: 1 | Autor:
Malinové daiquiri

Co budeme potřebovat:

  • 40 ml bílého rumu
  • 20 ml limetkové šťávy
  • 15 ml malinového koncentrátu
  • měsíček limetky

Návod k přípravě:

Vezmeme si sklenici na vysoké noze (V-shape) a vyfrapujeme ji, což znamená, že do ní vložíme kostky ledu. Tím sklenici ochladíme.
Míchat se dá v ledasčem, ale pro tento nápoj je nejlepší třídílný shaker. Do shakeru postupně dáme asi 5 kostek ledu, rum, limetkovou šťávu a malinový koncentrát. Uzavřeme shaker částí se sítkem a víčkem a promícháme. Když jsou ingredience promíchané, vysypeme led ze skleničky a sundáme víčko ze shakeru. Sítko necháme, aby se nám spolu s nápojem nedostal do sklenice i led. Vylejeme tekutinu do sklenice a sklenici ozdobíme měsíčkem limetky.

Malinové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Malinové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1x malinový koncentrát (165 ml)
  • 10 kostek ledu
  • 800 ml mléka

Návod k přípravě:

Rozstřihneme sáček s malinovým koncentrátem a pečlivě z něj vše vymačkáme do mixéru. Přidáme banánové pyré a mléko. Všechny ingredience rozmixujeme dohromady. Díky sladkému banánu není třeba doslazovat. Jestliže by se vám smoothie stále zdálo málo sladké, můžete přidat dle své chuti med nebo banánové pyré. Jelikož nemusíme mixovat kousky ovoce, lze použít i tyčový mixér.

Mléčná rýže s černým rybízem

Kategorie: 1 | Autor:
Mléčná rýže s černým rybízem

Co budeme potřebovat:

  • 1 litr mléka
  • 300 g rýže
  • 1 - 2 koncentráty černého rybízu (165 ml)
  • med

Návod k přípravě:

Z mrazáku vyndáme rybízový koncentrát, aby nebyl z mrazáku tak studený.
Rýži pečlivě propláchneme a nasypeme do kastrůlku. Zalijeme mlékem a pomalu přivádíme k varu. Rýži vaříme, dokud není dostatečně měkká a nemá kašovitou konzistenci. V případě potřeby můžeme kaši naředit mlékem, abychom dosáhli požadované konzistence.
Do malého kastrůlku si nalejeme koncentrát z černého rybízu a lehounce jej ohřejeme. Nesmíme jej však přivést k varu. Přidáme med dle chuti. Když se med rozehřeje, naposledy promícháme a vypnene.
Kaši si přichystáme do misek a polejeme koncentrátem. Případně můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

Mrkvový dort

Kategorie: 1 | Autor:
Mrkvový dort

Co budeme potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2, 5 hrnky cukru
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 1 hrnek oleje
  • 1 mrkvový koncentrát (165 ml)
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • 4 vejce (sníh z bílků)
  • 2 plnotučné tvarohy
  • 1 pomazánkové máslo
  • 2 vanilkové cukry
  • šťáva z citronu
  • 2 lžíce másla

Návod k přípravě:

Rozděláme si mrkvový koncentrát, ke kterému přidáme 2 hrnky cukru, olej, žloutky, mouku, skořici, ořechy, jedlou sodu a prášek do pečiva. Do vzniklé směsi zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme na 180 stupních zhruba hodinu. Průběžně kontrolujeme, zda se nám dort nepřipaluje.
Než se nám upeče dort, připravíme si krém. Můžeme použít mixér, robora nebo tyčový mixér. Smícháme si tvarohy, pomazánkové máslo, cukr, šťávu z citrónu a máslo. Vše pečlivě vyšleháme.
Hotový dort podélně rozkrojíme a namažeme vyšlehaným krémem, poté opět přiklopíme. Hotovým krémem můžete natřít i bok a vršek dortu. Můžeme dozdobit dle naší fantazie.

Mrkvový krém

Kategorie: 1 | Autor:
Mrkvový krém

Co budeme potřebovat:

  • 1 kelímek smetany
  • 3 brambory
  • 1x mrkvový koncentrát (165 ml)
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 l masového vývaru

Návod k přípravě:

Připravíme si vývar z masa. Do hrnce si dáme maso, oškrabané brambory a zalijeme jedním litrem vody. Vše dáme vařit. Když je maso uvařené a brambory měkké, nakrájíme brambory na malé kostičky. Dáme do mixéru, přidáme mrkvový koncentrát a nalejeme trošku vývaru. Promixujeme a postupně doléváme vývar. Průběžně ochutnáváme a můžeme dochutit solí a pepřem. Když je krém řádně rozmixovaný, dáme do hrnce a krátce povaříme. Krém podáváme v hlubokých talířích. Můžeme dozdobit slaninou, osmaženými chlebovými krutony, opečenou bagetkou či trochou smetany.

Multivitaminové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Multivitaminové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1x multivitaminový koncentrát (165 ml)
  • 100 g banánového pyré
  • 1 l vody
  • 10 kostek ledu

Návod k přípravě:

Rozstřihneme sáček s multivitaminovým koncentrátem a pečlivě z něj vše vymačkáme do mixéru. Přidáme zmrzlinu a mléko. Všechny ingredience rozmixujeme dohromady. Jestliže by se vám smoothie stále zdálo málo sladké, můžete přidat dle své chuti med. Jelikož nemusíme mixovat kousky ovoce, lze použít i tyčový mixér. Sklenici můžeme dozdobit kousky čerstvého ovoce.

Multivitaminový milkshake

Kategorie: 1 | Autor:
Multivitaminový milkshake

Co budeme potřebovat:

  • 500 ml vychlazeného polotučného mléka
  • 200 ml vanilkové zmrzliny (nebo jiné)
  • 120 ml vychlazené smetany
  • 1 mutlivitaminový koncentrát (165 ml)

Návod k přípravě:

Dáme mléko a zmrzlinu do mixéru. Rozstřihneme sáček s multivitaminovým koncentrátem a vymačkáme jej rovněž do mixéru. Jelikož se jedná o 100% ovocný koncentrát, dáme radši míň a postupně přidáváme, aby nebyl milkshake příliš výrazný. Mixér zapneme a směs řádně promixujeme. Jelikož nezpracováváme kousky ovoce, můžeme použít i tyčový mixér. Když je směs hotová, nalijeme do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit čerstvým banánem, pomerančem nebo mangem. Pijeme buď ze sklenice nebo brčkem.

Omáčka z červené řepy

Kategorie: 1 | Autor:
Omáčka z červené řepy

Co budeme potřebovat:

  • 1 koncentrát z červené řepy (165 ml)
  • 25 g másla
  • 150 ml zeleninového vývaru (lze použít i obyčejnou vodu)
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1/2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/2 polévkové lžíce octa
  • sůl
  • pepř

Návod k přípravě:

V hrnci si z mouky a másla připravíme klasickým způsobem světlou jíšku. V hrnci si rozpustíme máslo a přisypeme hladkou mouku. Směs necháme za stálého míchání zpěnit. Poté přilijeme vývar, mléko a ocet, přidáme koncentrát z červené řepy a cukr. Vše dochutíme solí a pepřem. Celou směs za občasného míchání ještě zhruba 10 minut povaříme. Omáčku jistě oceníte s masem i zeleninou.

Ovocný šlehaný tvaroh

Kategorie: 1 | Autor:
Ovocný šlehaný tvaroh

Co budeme potřebovat:

  • 1x koncentrát multivitamin
  • 1 tvaroh (250 g)
  • ovoce na ozdobu
  • tabulka hořké nebo mléčné čokolády
  • 3 - 6 polévkových lžic mléka

Návod k přípravě:

Dáme si do misky tvaroh a přidáme koncentrát. Vše důkladně vyšleháme do hladka. Rozdělíme do skleniček nebo menších mističek. Ozdobíme čerstvým ovocem. V hrnci si rozehřejeme čokoládu s mlékem. Kastrůlek máme na co nejmenším ohni. Když je čokoláda v tekutém stavu, sundáme z ohně a vyšlehaný tvaroh s ovocem čokoládou polejeme. Můžeme servírovat.

Pečené kuře s ananasovou marinádou

Kategorie: 1 | Autor:
Pečené kuře s ananasovou marinádou

Co budeme potřebovat:

  • 1 ananasový koncentrát (165 ml)
  • 1 ks cibule
  • 1x kuře
  • med
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce vinného octa

Návod k přípravě:

Rozstřihneme sáček s ananasovým koncentrátem a pečlivě jej vyprázdníme do středně velké mísy. Nakrájíme na drobno cibuly a přidáme ji do mísy. S ananasovým koncentrátem a cibulí smícháme jednu lžíci medu, vinný ocet, olej a koření. Marinádou potřeme osolené kuře a dáme na 2 až 3 hodiny proležet. Pak necháme kuře dobře okapat, osolíme. Zbytek marinády si odložíme stranou. Dáme do pekáče a podlejeme troškou vody. Kuře pečeme v předehřáté troubě 30 - 45 min (dle trouby). Zbývající marinádu smícháme s jednou lžíci medu. Během pečení kuře potíráme marinádou až zhnědne. Můžeme podávat s rýži nebo bramborem.

Piña Colada

Kategorie: 1 | Autor:
Piña Colada

Co budeme potřebovat:

  • 4 - 5 kostek ledu
  • 30 ml bílého rumu
  • 30 ml kokosového krému
  • 90 ml ananasového džusu (15 ml ananasového koncentrátu)
  • sodu

Návod k přípravě:

Do shakeru dáme 4 - 5 kostek ledu. Na ně nalijeme rum, kokosový krém a ananasový džus. Promícháme v shakeru a nalijeme do vysoké sklenice. Nakonec dolijeme sodou. Jako ozdobu použijeme kousek ananasu nebo koktejlové třešničky.

Planters Punch

Kategorie: 1 | Autor:
Planters Punch

Co budeme potřebovat:

  • 45 ml tmavého rumu
  • 35 ml pomerančového koncentrátu
  • 35 ml ananasového koncentrátu
  • 10 ml Grenadiny
  • 10 ml cukrového sirupu
  • 3 - 4 deže (střik) Angostury

Návod k přípravě:

Vezmeme si dvoudílný shaker, který se skládá z kovové a skleněné části. Sklenici naplníme po okraj drceným ledem. Postupně do sklenice přidáme rum, pomerančový a ananasový džus, Grenadinu, cukrový sirup a Angosturu. Angostura je velmi silná, a proto dbejte, abyste opravdu nedali do sklenice více jak 4 střiky.
Zakryjeme sklenici kovovou částí shakeru a pečlivě promícháme. Jelikož Planters Punch patří mezi "long drinky", vezmeme si vysokou sklenici, kterou naplníme drceným ledem, a nápoj do ní přes sítko nalijeme. Sklenici ozdobíme třešní nebo kouskem ananasu.

Pomerančové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Pomerančové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1x pomerančový koncentrát (165 ml)
  • 4 až 6 kostek ledu
  • 1 l mléka
  • 1 - 2 polévkové lžíce medu
  • 1 čajové čajová lžička vanilky

Návod k přípravě:

Kostky ledu, mléko, pomerančový koncentrát, med a vanilku vložíme do mixéru. Všechny ingredience pečlivě rozmixujeme. Když je směs hotová, rozlejeme ji do sklenic. Sklenice můžeme ozdobit měsíčkem pomeranče, ale skvěle bude chutnat i s banánem.

Šátečky s višňovou náplní

Kategorie: 1 | Autor:
Šátečky s višňovou náplní

Co budeme potřebovat:

  • 2-3 lžíce cukru krystal
  • listové těsto
  • vanilkový nebo mandlový puding
  • 1 vejce
  • 1 višňový koncentrát (165 ml)

Návod k přípravě:

Puding rozmícháme ve višňovém koncentrátu a přidáme přibližně 500 ml vody. Přidáváme raději postupně, abychom to nepřehnali. Svaříme na hustou hmotu a necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce, naplníme náplní a pečlivě zavřeme. Poté potřeme šátečky vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Sea breeze

Kategorie: 1 | Autor:
Sea breeze

Co budeme potřebovat:

  • 40 ml vodky
  • 120 ml brusinkového džusu
  • 30 ml grapefruitového koncentrátu

Návod k přípravě:

Vezmeme si sklenici, které se říká "Rock glass". Často se z ní pije whiskey. Naplníme sklenici kostkovým ledem až po okraj a postupně nalijeme vodku, brusinkový džus a grapefruitový koncentrát. Opatrně promícháme. Ozdobíme měsíčkem limetky a už si jen vychutnáváme pozdní odpoledne nebo večer do poslední kapky.

Sušená šunka s jahodovým dipem a zeleným salátem

Kategorie: 1 | Autor:
Sušená šunka s jahodovým dipem a zeleným salátem

Co budeme potřebovat:

  • 1x jahodový koncentrát (165 ml)
  • plátky kvalitní sušené šunky
  • směs listových salátů
  • řepkový olej pečivo
  • balsamikový ocet
  • čerstvě mletý pepř
  • drcené chilli papričky

Návod k přípravě:

Rozstřihneme sáček s jahodovým koncentrátem a smícháme ho spolu s trochou balsamikového octa. Přidáme čerstvě mletý pepř, špetku drcených chilli papriček a vše důkladně promícháme. Plátky šunky srolujeme do úhledných roliček a naaranžujeme na talíř. Okraj ozdobíme listy salátu, zakápneme řepkovým olejem. Šunku podáváme s ostrým jahodovým dipem a pečivem. Talíř můžeme ozdobit čerstvými jahodami.

Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem

Kategorie: 1 | Autor:
Tmavý čokoládový mousse s višňovým dipem

Co budeme potřebovat:

  • 200 g čokolády na vaření nebo hořké
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1x smetana na šlehání (125 g)
  • 1x vanilkový lusk
  • 1x višňový koncentrát (165 ml)
  • 4 dcl vody
  • 1 ks celé skořice
  • 3 ks badyánu
  • šťáva citronová (z půlky citronu)

Návod k přípravě:

Čokoládu rozlámeme na malé kousky a rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně. Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme je do tuha. Během šlehání postupně přidáváme cukr. Na mousse máme přibližně tak 2/3 cukru. Zbylou třetinu použijeme na dip. Do žloutků přidáme dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, rum a metličkou vyšleháme do pěny. Vše smícháme pečlivě a opatrně dohromady. Vznikne nám čokoládová pěna, kterou dáme do misky, uhladíme ji, zakryjeme a uložíme na 3 hodiny do chladničky.
Na dip si dáme do kastrůlku višňový koncentrát, ke kterému postupně přidáváme potřebné množství vody. Dáváme pozor, aby nebyl koncentrát příliš tekutý. Proto prvně nalijeme pouze polovinu množství vody. Přidáme skořici a badyán a povaříme na mírném ohni asi 15 minut. Pokud směs nezíská konzistenci omáčky, přimícháme kukuřičný škrob. Ten si rozmícháme asi ve lžíci studené vody, aby se nám nevytvořily hrudky. Krátce povaříme, dip přecedíme přes síto a dochutíme citronovou šťávou.
Do hlubších mističek nebo hlubších malých talířků nalijeme višňovou omáčku, do středu umístíme kopeček čokoládové pěny a ozdobíme je hoblinkami čokolády. Případně můžeme dozdobit čertvými višněmi.

Vanilkovo-jablečné řezy

Kategorie: 1 | Autor:
Vanilkovo-jablečné řezy

Co budeme potřebovat:

  • 400-500 g listového těsta
  • 800 ml mléka
  • 120 g pudinkového vanilkového prášku (3 sáčky)
  • 1 jablečný koncentrát (165 ml)

Návod k přípravě:

Na plech si dáme papír na pečení. Poté si rozdělíme těsto na poloviny a každou rozválíme na velikost plechu (cca 25x35 cm). Jeden plát těsta vložíme na plech.
Z mléka si odlejeme malou část do větší sklenice, ve které si později rozděláme pudink. Zbytek mléka ohřejeme v hrnci. Do mléka přidáme jablečný koncentrát. Rozděláme si pudink ve sklenici s mlékem, kterou jsme si odložili bokem, a pudink nalijeme do hrnce. Pudinkovo-jablkovou hmotu nalijeme ještě teplou na těsto na plechu, rovnoměrně rozetřeme a přikryjeme druhým plátem těsta.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dorůžova po dobu asi 20 minut.

Vepřové maso v mrkvi

Kategorie: 1 | Autor:
Vepřové maso v mrkvi

Co budeme potřebovat:

  • 800 g vepřové plece
  • 2 mrkvové koncentráty (165 ml)
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • zhruba 1 lžička soli
  • špetka kmínu
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Návod k přípravě:

Maso pečlivě opláchneme a odřízneme všechny vnější šlachy, blány a velké kusy tuku. Nakrájíme ho na středně velké kostky. Promícháme je se solí a necháme odpočinout. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo.
V kastrolu si rozehřejeme sádlo a maso na něm zprudka opečeme, aby chytlo zlatavou barvu. Jakmile úplně zezlátne, vyndáme maso stranou do misky.
Po opečení veškerého masa dáme do použitého kastrolu cibuli, která se musí orestovat do světle hnědé až zlatavé barvy. Jestliže má cibule požadovanou barvu, přidáme mrkvový koncentrát a mícháme. Když se dno kastrolu začne připékat a hrozit připálením, přilijte trochu horké vody a mícháme. Tento proces ještě jednou zopakujeme. Do kastrolu vrátíme maso, posypeme kmínem a zalijeme takovým množstvím horké vody, aby bylo ze dvou třetin ponořené. Zakryjeme poklicí a necháme asi hodinu velmi zvolna dusit.
Zatímco se maso dusí, oškrábeme mrkve a nakrájíme je na dvoucentimetrové špalíčky.
Po hodině dušení vyndáme téměř měkké maso a koncentrát s cibulí a šťávou rozmixujeme tyčovým mixérem nebo v samostatném mixéru. Do rozmixovaného základu vrátíme maso a znovu postavíme na plotnu. Přidáme mrkev, kterou jsme si v mezičase nakrájeli, dochutíme šťávu solí, trochou čerstvě mletého pepře a špetkou muškátového květu, zakryjeme opět poklicí a dusíme ješte 20-30 minut. Občas jemně promícháme
Podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými nebo vařenými bramborami, případně s bramborovými plackami.

Višňové smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Višňové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1x višňový koncentrát (165 ml)
  • 500 ml polotučného mléka
  • přibližně 100 g bílého jogurtu
  • vanilka

Návod k přípravě:

Višňový koncentrát, mléko, jogurt a vanilku dáme do mixéru a mixujeme do doby, dokud nám nevznikne krásně hladká a jemná tekutina. Višňový koncentrát a vanilku přidáváme po menších dávkách podle své chuti, aby smoothie nebylo příliš výrazné. Jestliže je smoothie málo sladké, můžeme je dosladit lžící medu.

Zelenino-ovocné smoothie

Kategorie: 1 | Autor:
Zelenino-ovocné smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 1 mrkvový koncentrát (165 ml)
  • 1 koncentrát z červené řepy (165 ml)
  • 1 koncentrát z červeného vína
  • 1 mandarinka
  • 1 plátek zázvoru
  • hrnek zeleného čaje

Návod k přípravě:

Do mixéru si rozděláme 1/4 mrkvového, řepového a hroznového koncentrátu. Přidáme oloupanou mandarinku a plátek zázvoru. Uvaříme si zelený čaj. Dávejte pozor, jaký čaj používáte. I na kvalitě čaje záleží. Čaj necháme vychladnout, a pak nalijeme k směsi. Vše řádně promixujeme. Jestliže se nám zdá některá složka málo výrazná, můžeme přidat a nastavit si smoothie podle své chuti. Jestliže je moc výrazné, zředíme vodou.