pyré

Banánové smoothie

Kategorie: 3 | Autor:
Banánové smoothie

Co budeme potřebovat:

  • 200 g polévkových lžic banánového pyré
  • 150 g bílého jogurtu
  • 10 kostek ledu

Návod k přípravě:

Do mixéru dáme led, banánové pyré a jogurt. Vše důkladně rozmixujeme. Je-li smoothie málo sladké, můžeme přidat pyré dle chuti nebo dosladit medem. Dle chuti můžeme kombinovat s jiným ovocem nebo přidat trochu mléka. Můžete použít jakýkoliv jogurt, ale kvalitnější jogurt dodá smoothie tu správnou chuť. Důležité je, aby jogurt nebyl kyselý.

Banánovo-čokoládová pěna

Kategorie: 3 | Autor:
Banánovo-čokoládová pěna

Co budeme potřebovat:

  • 2 lžíce mléka
  • 5 vejec
  • 100 g banánového pyré
  • 1x čokoláda na vaření nebo hořká čokoláda

Návod k přípravě:

Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ji v hrnci s troškou mléka. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Je potřeba dávat pozor, abychom čokoládu nepřipálili.
Žloutky rozmícháme s banánovým pyré a všleháme do čokoládové hmoty, až zhoustne. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej s čokoládovou pěnou smícháme.
Rozdělíme do misek a můžeme dozdobit čerstvým ovocem. Fantazii se meze nekladou.

Banánový chléb

Kategorie: 3 | Autor:
Banánový chléb

Co budeme potřebovat:

  • 100 g změklého másla + trocha na vymazání formy
  • 140 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 300 g banánového pyré
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 150 ml podmáslí
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 50 g moučkového cukru

Návod k přípravě:

Troubu si předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Formu na chléb nebo jiné malý pekáček důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud se nám nechce forma vysypávat, vyložíme ji papírem na pečení.
V míse utřeme máslo a cukr do pěny. Vetřeme po jednom vejci, pak přimícháme banánové pyré, ořechy, rozinky a podmáslí. Na povrch prosejeme mouku se sodou, a pak je opatrně zatřeme do směsi. Těsto vložíme do formy nebo pekáčku.
Pečeme asi hodinu a čtvrt. Stav pečení kontrolujeme průběžně špejlí. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.
Vyjmeme z trouby, po deseti minutách vyklopíme a necháme vychladnout. Moučkový cukr promícháme se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákáme přes chlebíček. Pusťte otěže fantazii a vychutnejte si chlebík k snídani nebo jako dezert. Můžete do něj přidat čokoládu nebo sušené ovoce. Jistě jej ocení i vaše návštěvy.

Banánový piškotový řez

Kategorie: 3 | Autor:
Banánový piškotový řez

Co budeme potřebovat:

  • 200 g banánového pyré
  • 150 g moučkového cukru
  • kypřící prášek do pečiva
  • 120 g hladké mouky na těsto
  • 4 vejce
  • 250 g másla na krém
  • 300 ml mléka na krém
  • 2x pudinkový prášek vanilkový
  • 31% smetana (200 g)
  • 2x hořká čokoláda

Návod k přípravě:

Nejprve si připravíme piškotové těsto. Z oddělených bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme cukr a vyšleháme do úplného ztuhnutí. Do takto připraveného sněhu zašleháme žloutky a nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Jestliže nechcete plech vysypávat, můžeme použít pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20 minut.
Mezitím si připravíme krém. Do hrnce si nalejeme mléko a přidáme banánové pyré, které v mléce rozpustíme. Posléze přidáme puding, který lehce povaříme, a za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se zbytkem cukru do pěny, postupně přidáváme vychlazený puding a všechno důkladně vyšleháme do hladkého krému.
Vychladlý piškotový plát si rozkrojíme a potřeme jej krémem. Řádně uhladíme. V trošce smetaně si rozpustíme hořkou čokoládu. Je lepší začít opravdu jen s třetinou kelímku a postupně si polevu nastavovat dle naší potřeby. Když máme polevu hotovou, naneseme ji na řez.
Řezy před podáváním necháme v chladnu dostatečně zatuhnout.

Jahodový cheesecake

Kategorie: 3 | Autor:
Jahodový cheesecake

Co budeme potřebovat:

  • 170 g sušenek na těsto
  • 80 g másla
  • 600 g mascarpone
  • 1 malá zakysaná smetana (15%)
  • 3 vejce
  • 200 g cukr
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 citron
  • 100 g jahodového pyré
  • želatina
  • 2 lžíce cukru
  • 150 g jahod

Návod k přípravě:

Zapneme si troubu na 180°C. Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem, čímž vytvoříme těsto. Dortovou formu vymažeme máslem a na dno a i na okraje dáme sušenkové těsto. Těsto pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut.
Na krém si vyšleháme mascarpone se smetanou, jahodovým pyré, vejci, cukrem a šťávou z citronu. Hmota musí být krásně vláčná, proto přidáváme ingredience postupně a s mírou, abychom neměli krém příliš tekutý. Krém naneseme na upečenou sušenkovou vrstvu. Poté vrátíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Když máme cheesecake upečený, necháme jej trošku vystydnout.
Připravíme želatinu podle návodu. Na cheesecake naskládáme omyté a na plátky nakrájené jahody a zalijeme je želatinou. V lednici necháme jahodový cheesecake ztuhnout a poté jej podáváme se šlehačkou. Můžeme dozdobit dalšími čerstvými jahodami.

Kuřecí kari s mangem

Kategorie: 3 | Autor:
Kuřecí kari s mangem

Co budeme potřebovat:

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • sůl
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 150 - 200 g mangového pyré
  • 6 polévkových lžic kari pasty
  • 100 g zázvoru
  • 2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 400 g kokosového mléka
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • petrželka
  • rýže basmati

Návod k přípravě:

Kuřecí maso pokrájíme a smícháme je se solí a lžičkou kurkumy. Pak maso zprudka osmahneme na oleji. Vyjmeme z pánve a vsypeme 1 nasekanou cibuli, kterou osmažíme. Rozmixujeme mangové pyré s kari pastou, zázvorem a druhou cibulí a přidáme je k osmažené cibuli. Přidáme zbylou kurkumu, kmín, maso, kokosové mléko i vývar. Zaklopíme pokličkou a vaříme asi 50 minut. Dosolíme. Podávat můžeme s rýží a petrželkou.

Losos s mangovým čatní

Kategorie: 3 | Autor:
Losos s mangovým čatní

Co budeme potřebovat:

  • 250 g rýže basmati
  • sůl
  • 500 g lososa bez kůže
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek pórkových cibulek
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 100 ml smetany
  • 4 lžíce suchého sherry
  • 1 sklenice mangového pyré
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Návod k přípravě:

Uvaříme si rýži v 500 ml osolené vody. Omyjeme lososa, osušíme ho a pokrájíme na kostky. Česnek oloupeme a posekáme najemno. Pórkové cibulky omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme je na dílky. V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm česnek. Přidáme lososa a za častého obracení opékáme asi 1 - 2 minuty. Přidáme pórkové cibulky, které krátce opečeme. Vše vyjmeme na talíř.
Do pánve dáme sójovou omáčku, smetanu, sherry a necháme přejít varem. Přidáme pyré. Postupně vkládáme rybu, cibuli, olej a citronovou kůru. Díky tomu, že se pyré ohřeje, nemusíme ničím zahušťovat. Servírujeme s rýží. Můžeme dozdobit čerstvým mangem

Losos s maracujovou omáčkou

Kategorie: 3 | Autor:
Losos s maracujovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

  • 4 - 5 ks filetů z lososa
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • kmín
  • 1 polévková lžíce másla
  • 2 hrnky maracujového pyré
  • 50 - 100 ml bílého vína
  • 1 - 2 lžíce na jemno nasekaných lístků koriandru
  • med

Návod k přípravě:

Předehřejeme troubu na 200°C. Než se trouba rozehřeje, opláchneme lososa, a pokud jej již nemáme naporcovaného na filety, nakrájíme ho. Filety vložíme do velkého pekáče a potřeme směsí z olivového oleje, soli, pepře a kmínu.
Vložíme pekáč do trouby a pečeme zhruba 15 - 20 minut nebo dokud není losos řádně propečený.
Vezmeme si trochu výpeku z masa a přidáme do něj bílé víno. Necháme ho téměř vyvařit a přidáme maracujové pyré. Směs pečlivě promícháme. Do omáčky přidáme jemně nasekané lístky koriandru. Aby nebyla omáčka moc kyselá, dosladíme ji potřebným množstvím medu. Opět pečlivě promícháme. Omáčka nám trochu zhoustne, a tudíž ji nemusíme zahušťovat.
Lososové filety pokapeme lžící marakujové omáčky, ozdobíme lístky koriandru a servírujeme. Umístíme zbytek maracujové omáčky do servírovací mísy a položíme na stůl s lososem. Maracujovou omáčku lze použít jako zálivku, pokud je to žádoucí.
Jako přílohu můžeme zvolit pečenou bagetu nebo šťouchané brambory.

Mangový cheesecake

Kategorie: 3 | Autor:
Mangový cheesecake

Co budeme potřebovat:

  • 250 g zázvorových sušenek
  • 100 g másla
  • 250 g mangového pyré
  • 340 g smetanového sýru Philadelphia
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 10 g želatiny

Návod k přípravě:

Sušenky nadrtíme a smícháme je s máslem. Rozdělte směs na dno 4 skleniček.
Na mangovou náplň si rozpustíme želatinu v 125 ml horké vody a přimícháme k ní 150 g mangového pyré. Vše pak vmícháme do sýru, přidáme cukr a dotuha ušlehanou smetanu. Směs rozdělíme na sušenkový základ a dvě hodiny chladíme.
Želatinu na polevu rozpustíme ve 125 ml vody a do teplé směsi přidáme zbytek mangového pyré. Cheesecake ozdobíme polevou a vychladíme.

Maracujový krém s medem

Kategorie: 3 | Autor:
Maracujový krém s medem

Co budeme potřebovat:

  • 150 g maracujového pyré
  • 2 lžíce medu
  • 4 ks vaječného žloutku

Návod k přípravě:

Vložíme maracujové pyré do hrnce a rozehřejeme jej. Když je teplé, přidáme med a pečlivě promícháme. Přidáme citronovou šťávu a žloutky.
Vyndáme mixér a vše rozmixujeme, dokud nám nevznikne hustá směs. V některých případech trvá šlehání i několik minut. Při šlehání necháváme stále vařit na co nejmenším ohni, aby se vejce spojilo s ostatními surovinami.
Rozdělíme krém do skleniček a ozdobíme čerstvou jahodou nebo kouskem banánu.

Mřížkový jahodový koláč

Kategorie: 3 | Autor:
Mřížkový jahodový koláč

Co budeme potřebovat:

  • 1 listové těsto (500 g)
  • 200 ml mléka
  • 300 g jahodového pyré
  • 1 - 2 vanilkové pudinky

Návod k přípravě:

Do hrnce si nalejeme mléko a pyré. Jakmile se směs začne ohřívat, přidáme 1 - 2 vanilkové pudinky. Musíme být opatrní, aby pudink nebyl moc tekutý nebo až moc hustý. Potřebujeme vytvořit krásně táhlou hmotu.
2/3 těsta si rozválíme a nakrájíme na obdélníky. Ty potřeme pudingem. Zbylou 1/3 těsta také rozválíme a nakrájíme ji na proužky. Proužky pevně přiložíme k první části a postupně je přes sebe překládáme. Tak vytvoříme požadovanou mřížku. Můžeme použít mřížkový váleček.
Pečeme ve vyhřáté troubě necelých 20 minut.

Steak s jahodovým přelivem a pečenou čekankou

Kategorie: 3 | Autor:
Steak s jahodovým přelivem a pečenou čekankou

Co budeme potřebovat:

  • 800 g nízkého roštěnce
  • 100 ml sweet and chilli omáčky
  • sůl
  • 500 g jahodového pyré
  • 150 g čerstvých jahod
  • 2 špetky čerstvě mletého kardamonu
  • 50 ml růžového vína
  • 200 g másla
  • 2 puky čekanky
  • 50 ml javorového sirupu
  • 100 g drcených vlašských ořechů

Návod k přípravě:

Hovězí roštěnec pečlivě opláchneme, osušíme a nakrájíme na porce po 200 g. Vložíme maso do misky a necháme přes noc marinovat ve sweet and chilli omáčce. Druhý den maso opečeme z obou stran na pánvi v rozpáleném oleji. Po upečení steaky osolíme, dáme na ně plátky másla, přikryjeme alobalem a uložíme na teplé místo.
Do výpeku z masa dáme víno a jahodové pyré, přidáme kardamon a krátce provaříme. Čerstvé jahody přidáme do hotové omáčky těsně před podáváním. Čekanku nakrájíme podélně na poloviny a krátce ji orestujte na rozehřátém másle s javorovým sirupem. Na závěr ji zasypeme sekanými vlašskými ořechy. Hovězí steak podáváme s jahodovou omáčkou a opečenou čekankou.

Zeleninový salát s kuřecím masem a maracujovou zálivkou

Kategorie: 3 | Autor:
Zeleninový salát s kuřecím masem a maracujovou zálivkou

Co budeme potřebovat:

  • 125 g rukoly
  • cherry rajčata
  • 2x paprika (žlutá, oranžová)
  • 2 kuřecí prsa
  • 100 ml bílého vína
  • 1 ks cuketa
  • 150 ml maracujového pyré
  • med
  • sůl
  • pepř

Návod k přípravě:

Opláchneme si kuřecí maso, nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Rozpálíme si na pánvi olej a maso osmahneme. Přidáme k tomu cuketu nakrájenou na malé kousky. Když je maso a cuketa hotová, vyndáme je na talíř.
Do výpeku z masa nalijeme bílé víno a necháme je vyvařit. Když je víno téměř vyvařené, přidáme maracujové pyré. Když se pyré mírně ohřeje, dáme do něj med a pečlivě rozmícháme. Zálivku máme hotovou. Můžeme dle naší chuti experimentovat s různým kořením či bylinkami.
Propláchneme rukolu, nakrájíme rajčátka a papriku. Vše dáme do mísy a promícháme. Přidáme maso s cuketou a opět důkladně promícháme. Zálivku dáme do mísy a umístíme na stůl. Salát nandáme na talíř a polejeme zálivkou. Přikusovat můžeme opečený toustový chléb nebo bagetku. Salát však bude vynikající i s opečeným bramborem nebo vařenou rýží.